top of page

Zakotrljajmo točkove deci, ali stvarno

Updated: Jun 10, 2021

Ako me pitate šta treba deci danas, to je da im "zakotrljamo točkove". Deca su nam pasivna potrebno je da ih razdrmamo poštujući njihov razvoj. Crtanje, zagonetke, pogađanje zvuka... su upravo igre koje nam mogu u tome pomoći. Stoga sam vam spremila predloge igara koje su zabavne, edukativne i jednostavne."Moram da vam priznam da su mi inspirativnije "igre za dečake", svi ti alati i prevozna sredstva, što se mene tiče, su igre za svako dete."

Upoznajte decu sa knjigama: Knjiga koju sam koristila za upoznavanje dece mlađeg uzrasta sa prevoznim sredstvima je:"Zašto ova knjiga: Kada treba da objasnim zašto mi se sviđa nešto obično kažem zato što je funkcionalno. Knjiga je bezbedna i za mlađi uzrast (stranice su tvrde), rupe omogućavaju deci da sama listaju/čitaju što je najbolja vežba za razvoj fine motorike, ali i razvijanje ljubavi prema knjizi."
"Ova knjiga nas upoznaje sa svim prevoznim sredstvima sa kojima su deca oduševljena: valjak, bicikl, automobil, motor, bager, mešalica, formula broj jedan, vatrogasna kola, terensko vozilo, karting, tramvaj. "

Aktivnosti koje sam povezala sa ovom knjigom su:


1. Pročitajte deci knjigu. Ilustracije su veoma zanimljive i svako sredstvo je opisano rimom, pa će deci biti zanimljivo.

Nakon čitanja, igrajte igru pogadjanja. Pročitajte deci tekst, a ona treba da pogode o kom prevoznom sredstvu je reč.


2. Samostalno crtanje automobila. Jedan od jednostavnijih crteža je crtanje automobila. Za bojenje i ukrašavanje možete iskoristiti tempere, vodene bojice, drvene bojice, voštane bojice, kolaž papir... Ne zaboravite da prebrojite točkove! :)

3. Uz pomoć rolne, cevčica i čepova možemo da napravimo karting/formulu 1.


4. Bager koji skuplja igračke - Da sami skupe igračke teško, ali bager koji skuplja igračke može da bude zanimljiva igra. Bager može da skuplja kocke i prenosi ih, pa od njih napravite kuće, zgrade, kule...


5. Bicikl - Naučite dete da vozi bicikl, nema korisnije aktivnosti za pravilan razvoj dece.

6. Vatrograsna kola - Vatrogasci pomažu ljudima. Ako vaše dete voli vatrogasce smislite situaciju gde dete detetu dozvoliti da bude vaš vatrogasac. Ova aktivnost će kod dece razvijati samostalnost.

7. Mešalica - Ukoliko ste u mogućnosti dozvolite detetu da pomeša zemlju i vodu. U zavisnosti od interesovanja možete praviti kolače ili put.


Mihajlo lepi pločice kao deda. ;)

Pesak i bageri - letnja igra. :)

8. Pogodi zvuk:

Auto:


Kamion:


Mešalica:

Bager:

Traktor:


Vatrogasac:Zvuk Formule:

https://www.youtube.com/watch?v=qvWxhhi0_yk

Zvuk motora:

https://www.youtube.com/watch?v=40Ljx8-52FU


Zabavite se! :)

Knjigu Zakotrljajmo točkove, možete poručiti ovde.487 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page