top of page

Veoma gladna gusenica, razvoj govora

Updated: Jan 19, 2021

Da li ste čuli priču o Veoma gladnoj gusenici? To je priča koju bi svako dete trebalo da čuje. I ne brinite, svaka sličnost sa decom koja bi voće gricnuli, a sve slatkiše pojeli toliko da ih zaboli stomak je sasvim slučajna! :D


Svaka dečija knjga napisana je tako da na šaljiv način upoznaje dete sa svetom koji ga okružuje.

A knjiga Veoma gladna gusenica, Propolisbooks deci pokazuje magiju prirode kako da od, možda ne tako lepe gusenice, može nastati prelepi leptir.

Knjiga prati razvoj leptira, od gusenice preko čaure pa sve do leptira, ali na deci razumljiv i šaljiv način, kroz pričanje.A kada Vam se priča toliko svidi onda možete da osmislite još aktivnosti za nju.

Evo naših predloga:

1. Pročitajte deci priču.

2 Pitajte ih da li žele oni da pričaju/ čitaju.

3. Crtajte i bojite gusenicu, ili neki drugi pojam iz priče. Mi smo čak napravili i slagalicu voća, koje je gusenica jela.


4. Ova priča podstakla me je da sa decom pričam o zdravoj hrani i onoj manje zdravoj hrani (hrani koju ne jedemo često)

5. Iako je priča o gusenici, koja na kraju postaje leptir, u knjizi se pominju i dani u nedelji, koji se neprimetno provlače, što me je podsetilo na dečiju pesmu Igra kolo naokolo. U zavisnosti od uzrasta nek deca će biti mala za učenje redosleda, ali to ne znači da im ne treba pričati kroz priče i muziku.


"Naučiti dete da ne zgazi gusenicu isto toliko je važno za dete koliko i za gusenicu." - Bredli Miler.

Poučne priče: Priča o leptiruJednog dana, pojavio se maleni otvor na čauri. Čovek je sedeo i gledao kako se leptir nekoliko sati muči da bi izvukao svoje slabašno telo kroz taj maleni otvor.

Onda je leptir stao.

Zato je čovek odlučio da pomogne leptiru: uzeo je makaze i razrezao čauru.

Leptir je sa lakoćom izašao.

Čovek je nastavio da posmatra leptira, očekujući da će se svakog trenutka krila otvoriti, povećati i raširiti, kako bi podržala leptirovo telo i osnažila ga.

Međutim ništa se nije dogodilo.

Leptir je ceo svoj život proveo puzeći okolo sa slabašnim telom i nerazvijenim krilima. Nikada nije poleteo.

Čovek uprkos svojoj ljubaznosti i dobrim namerama, nije razumeo da su poteškoće kroz koje je leptir morao proći, izlazeći iz čaure, potrebne, kako bi krv iz tela leptira potekla u krila i kada se oslobodi čaure da bude spreman da poleti.

Ponekad su poteškoće upravo ono što nam treba u životu. Nikada ne bi postali onoliko snažni koliko možemo biti. Nikada ne bi mogli leteti.

Tražio sam snagu... i život mi je dao poteškoće koje su me osnažile. Tražio sam mudrost... i život mi je dao probleme koje je trebalo rešiti. Tražio sam bogatstvo... i život mi je dao mozak i telo da mogu raditi. Tražio sam hrabrost... i život mi je dao prepreke koje je trebalo savladati. Tražio sam ljubav... i život mi je dao ljude kojima je trebalo pomoći. Tražio sam usluge... i život mi je dao prilike.


Mene je ova priča podsetila, kako ponekad zaboravimo da razvoj deteta traje celo detinjstvo, i da treba da ga pustimo da se razvija svojim tempom. :)


Knjigu Veoma gladna gusenica, možete naručiti ovde.

572 views0 comments

Recent Posts

See All