Srpske narodne igre

Updated: Nov 18, 2020Muzika i igra uz muziku je dobar nacin za opuštanje. Ne zahteva mnogo truda ali može biti korisna i veoma zabavna za svakog.


Repertoar: Ja posejah lan, Dunje ranke, Ja posejah lubenice. Muziku možete naći na Youtubu.


Narodne pesme nastale su u narodu. Ne znamo ko ih je napisao. Naša država Srbija ima svoje narodne igre(kola). Dok se izvode igre nosile su se narodne nošnje koje i danas možemo videti na folklornim priredbama: muške narodne nošnje su se sastojale od kape, košulje, prsluka i pantalona dok su na nogama imali opanke; dok su se ženske narodne nošnje sastojale od košulje, suknje, kecelje,jeleka, cipela ili opanaka, frizura je bila ili dve pletenice ili pundja.Ovo je primer informacija koje možete reći deci. U zavisnosti od uzrasta i deteta Vi birajte kada ćete mu reci. Npr. Sa mladjom decom možete igrati prvo a zatim im posle uzgred reći da su to Srpske narodne pesme.


Ja posejah lan: Pesma koja je najlakša za mladji uzrast. Neka pokreti prate tekst pesme. Objasnite detetu značenje reči "karala me". To je stari izraz za reč grditi.


Ja posejah lubenice: Postupak za odrasle: Ja posejah lubenice, korak po korak (u jednu stranu) pokraj vode Studenice (u drugu stranu), seno (u jednu stranu) slama (u drugu stranu) zob, zob, zob (udaranje nogama o pod naizmenično) zob, zob, zob (pljeskanje rukama u ritmu).

Postupak za decu- Strofe: Četiri koraka u jednu stranu, četiri koraka u drugu stranu. Refren: Jedan korak u jednu stranu, jedan korak u drugu stranu, udaranje nogama o pod naizmenično, pljeskanje rukama u ritmu.


Dunje Ranke: Postupak za odrasle: Koracima sa strane igramo korak po korak jedan stih, Idi kući obuci se lele dunje ranke (u jednu stranu), idi kući obuci se lele dunje ranke (u drugu stranu), dunje ranke, dunje ranke kruške Karamanke, (u jednu stranu) dunje ranke, dunje ranke kruske Karamanke (u drugu stranu). Isti je postupak do kraja pesme. Kraj pesme možete označiti lupanjem jednom nogom o pod a i ne morate. Neka onaj ko stoji prvi vije maramicu, a onaj poslednji neka drzi ruku na struk.

Postupak za decu- Strofe: osam koraka u jednu stranu, osam koraka u drugu stranu. Refren: osam koraka u jednom pravcu za prvo ponavljanje i osam u drugom pravcu za drugo ponavljanje.


Savet: Ukoliko se desi da dete ne želi da igra uz ove pesme, možete im pustiti ovaj snimak i pevati narodne pesme kao da ste u horu.

https://www.youtube.com/watch?v=_FzBYrNmerc


Savet plus: Igre sa pokretima koje jos možete igrati: Kad si srećan; Hoki poki; Glava, ramena, kolena i stopala; Idemo u lov; Pokaži prstom ti; Ivin voz; Slupčao se mali jež; Ide maca oko tebe...


Sve ostale dečje pesme možeti igrati slobodno kako god želite i kako dete želi. Sva deca uživaće u ovim aktivnostima.1,776 views0 comments
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now