Razvijanje kreativnosti kod dece, novogodišnji ukrasi

Updated: Dec 22, 2020


Novogodišnje vreme je deci omiljeno. Trenuci prepuni iznenađenja, sreće i iščekivanja su nešto što će pamtiti iz detinjstva. Izaberite aktivnost u kojoj se najbolje osećate i razvijajte kreativnost, komunikaciju i dobar osnov za pozitivan odnos između vas i deteta.
Evo nekih jednostavnih ideja koje vam mogu u tome pomoći:


Pismo Deda Mrazu - Kada je dete mlađeg uzrasta možete nacrtati njegove želje na papir a ono treba da oboji/ukrasi. U srednjem uzrastu deca mogu da sama nacrtaju želje, a kada znaju slova deca sama pišu želje Deda Mrazu.
Bojenje papirnih ukrasa - Ovu igru možete igrati u mlađem uzrastu. Potrebno je deci nacrtati lampion, jelku, srce...na karton. Ponudite detetu flomastere/ tempere/ kolaž. Ukrašavajte ili bojite crtež.Bojenje prirodnih materijala - Ukoliko imate šišarke možete isprobati i ovu aktivnost. Mi smo bojili cele šišarke (jelke) zelenom bojom, i tapkali prstima po šišarki, belom bojom ( prvi sneg).
Pravljenje čestitki - Potreban materijal: Deblji papiri (čestitke), kolaž, šljokice... Napravite čestitke kao poklon. Neka vam motivi Nove Godine budu prioritet. Ali ukoliko deca imaju neku drugu ideju možete i nju iskoristiti. U ovim aktivnostima sam rešila da ubacim malo matematičkog sadržaja.


Potreban materijal: Krugovi različitih veličina (mali, srednji i veliki) iste boje i deblji papir (ja sam uzela list iz bloka).

Postupak: Nacrtajte deci krugove koji predstavljaju lampione, od najmanjeg ka najvećem.

Pre lepljenja pitajte decu , kakvi su krugovi i da vam poređa po veličini.

Zatim neka dete proba da odlepi samo, a zatim zalepi na odgovarajuće mesto.Potreban materijal: Baloni od kolaž papira i papir,

Postupak: Zalepite jedan balon i nacrtajte mu konopac. (kriva linija) Imenujte detetu liniju. Zadatak deteta je da zalepi balone, a zatim da docrta konopce. Nakon toga pitajte ih, koje su boje baloni i koliko ih ima.


Jelka - Potreban materijal: Trake kolaž papira različite dužine i papir (na kojem su nacrtane linije gde treba da zalepi). Postupak: Pokažite detetu trake. Upoređujte ih po dužini. To ćete učiniti tako što će te svaku postaviti da ima isti početak.

Kada utvrdite dužinu, možete preći na lepljenje (pravite jelku).Crtanje pahulja. Moja zamisao je bila da nacrtamo jednostavne kružiće, i da tako prikažemo pahulje ( s obzirom da je MIhajlo u mlađem uzrastu) ali kada sam mu spomenula da crtamo pahulje on je reko da zna da ih crta. Nacrtao je pahulje u obliku sunca. I tako je ostalo.

"Ne žurite sa vašim idejama. Neka vam razvijanje njihove kreativnosti i ideja bude prioritet."

Potreban materijal: Kolaž, vata, papir i lepak.

Postupak: Nacrtajte Deda Mraza na papir. (vidi sliku) Zatim izrežite oči, usta i nos od kolaž papira.

Dete treba da zalepi deloe lica, a zatim da popuni prazna polja vatom.Svećice -

Na papiru: Nacrtajte detetu krivu liniju (koja će predtavljati kabal svetiljki). Ukoliko je dete mlađeg uzrasta označite mu gde treba da tapne prstom. Deca treba da različitim bojama tapkaju kako mi nacrtali svećice za jelku.


Od cevčica - Potreban materijal: Cevčice i vunica. Samostalno ili uz pomoć deteta izrežite manje delove cevčica. Pokažite detetu kako da niže na vunicu, a zatim neka nastavi samo. Birajte različite boje kako bi bilo što šarenije.
Muzički predlog: https://www.youtube.com/watch?v=JFNYU6_uyKo&list=PL9aangR-9FORBkZrDbamMVqotgMZPhNdw

Dok crtate, možete pustiti ovaj mix pesama. Opustite se i uživajte. :)
185 views0 comments

Recent Posts

See All
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now