top of page

Princeza ili veštica, koju ulogu bira vaša devojčica? Hajde da čitamo

Updated: Jun 7, 2021

Maskenbali su divne zabave, da upoznate vaše dete i saznate više o njegovoj prirodi. Igre princeze ili igre veštice su podjednako zabavne za devojčice. Ovu temu iskoristila sam kako bih saznala još po nešto o devojčicama.Ovoga puta osvrnuću se na temu veštica:

"Preporuka za ovo leto, Marijin (7 godina) i moj izbor je knjiga "Ratovi veštica, u izdanju Propolisbook-a."
Mišljenje većine devojčica o vešticama je da su one strašne žene, obučene u crnu odeću, velikih šiljatih noseva i istih takvih šešira.

Međutim.. postoje veštice koje su sve suprotno od toga. One su devojčice, obučene u haljine(osim jedne koja ni ne zna da je veštica i nosi farmerke), nemaju šiljate noseve, šeširi nemaju šiljati vrh, imaju osobine devojčica i ponekih odraslih ljudi...i takmiče se u Ratovima veštica.Marija je već neko vreme izgubila interesovanje za knjige, ali ova knjiga joj se veoma dopala, tako da sam je iskoristila za sledeće aktivnosti:

  1. Svakodnevno čitanje u slobodnom vremenu (letnji raspust)


2. Knjiga je izuzetno maštovita, jer veštice iz nje, sem što ne izgledaju kao veštice na koje smo navikli, žive i na neobičnom mestu.

3.Priča ima i satirične opise, gde na deci razumljiv način, izvrgava podsmehu, razmišljanje devojčica da je izgled bitniji od lične vrednosti (kakva si osoba). (Meni je ovo itekako značilo, jer ne volim da sam uvek ja ta koja držim pridike, kako treba da duže ostane dete, da još uvek ne treba da izgleda kao devojka...;) )

Prema Krastači ove nedelje nije kul nositi cipele sa špicastim vrhom, ali možda će biti sledeće nedelje. Zato POD HITNO MORAMO DA BACIMO SVE SVOJE CIPELE SA ŠILJASTIM VRHOM! , vrištala je Egi Kopito. Felisiti Šišmiš je uzdahnula. "Taj časopis je stvarno budalast." "A ne, Fel-Fel, fantastičan je. Kako bih inače znala da li sam se ispravno obukla? Niko ne želi da pogreši kad je u pitanju nešto tako bitno kao vrh cipele."

4. Dešavanje je takmičenje devojčica različitih osobina, oko toga koja će postati "glavna veštica (i ova priča mi je dobrodošla, da uvidimo šta je ferplej igra, kao i da će ti mudro razmišljanje svojom glavom, pomoći da rešiš zagonetke, bilo da su one za takmičenje ili za životne odluke).5. Ja sam generacija devedesetih, kada su se prikazivali Moćni rendžeri, i u školskom uzrastu, smo se igrali upravo njih, pa mi je ova tema bila dobra da ponudim Mariji da se igra veštica lutkicama ili sa drugaricama.

6. I na kraju ali ne manje važno je priča o prijateljstvu koja je uvek bitnija od bilo koje nagrade.Nešto lično:Dečje knjige nisu samo za decu, i kada čitate deci dozvoljeno vam je da i vi uživate. :)

Meni se ova knjiga dopala (skoro isto kao Mariji) pa sam čitala krišom dok ona spava. ;)

I tako dok Marija sanja, da li je u ratovima veštica pobedila Pegi Vrdopras, Egi Kopito, Felisiti Šišmiš, Lizi Zverska, Peti Golub, Flafenofora Kotlić, Mili i Moli ili Veja Smaštica...

ja sam otkrila ko je pobedio:


Knjigu Ratovi veštica, možete poručiti ovde.235 views0 comments

Recent Posts

See All