top of page

Pričanje priča, Tri praseta

Updated: Aug 16, 2020


Deca vole priče. Kada nadju pravog sagovornika ispričaju svaki detalj njima interesantne teme i po nešto još dodaju. Treba ih podsticati da što više pričaju kako bi razvili svoj govor.

Priče uvodimo tako što deci od malena nudimo knjige koje su prilagodjene njihovom uzrastu i njihovom interesovanju. Knjige su odličan izbor kako za zabavu i opuštanje, tako i za otkrivanje sveta i učenje važnih stvari.
Savet: Kada kupujete priču pogledajte nekoliko knjiga različitih izdavača, i izaberite onu koja vam se čini dobra za vaše dete.

Npr. Ako je dete dosta malo njemu je potrebna kraća verzija. Ovo nije pravilo, ako ste kod deteta, iako je mlađe, primetili strpljenje onda možete i pokušati sa dužom verzijom.

 • Pročitajte ili ispričajte priču na osnovu slika.

 • Za prvo vreme je dovoljno samo to. Kada primetite da dete priča o toj bajci, pokušajte da mu postavljate pitanja tako što ćete razgovarati s njim.

Predlog pitanja:

 1. Koliko je bilo prasića?

 2. Gde su živeli?

 3. Koga su se bojali?

 4. Šta su rešili?

 5. Od čega su pravili kuće?

 6. Ko je hteo da ih pojede?

 7. Šta se dalje desilo?

 8. Šta se desilo sa vukom?

 9. Kako su se prasići osećali?

 10. Šta su pevali na kraju?

Birajte pitanja u zavisnosti od uzrasta i interesovanja deteta za priču. Izbegavajte pitanja koja se odgovaraju sa da ili ne.


Savet: Ukoliko imate lutkice ili više dece.možete da glumite, Lutkice možete napraviti od papira. Priča se može ispričati na puno načina, pustite mašti na volju i upoznajte svoje dete sa magijom bajki.


Kako se pričaju priče, kad ti je tetka vaspitačica možete pogledati u sledećem snimku. Snimak je iz lične arhive sniman za potrebe čuvanja uspomena. :)1,182 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page