• Milica Milicevic

Plastelin

Updated: Jan 10Još jedna jednostavna igračka. Deca od plastelina mogu sagraditi sve što zamisle, a njihova mašta može da napravi put do zvezda. Nisam se susrela sa detetom koje ne voli da se igra sa plastelinom, a čini mi se da mi odrasli ne shvatamo ozbiljno ovakvu igru.
Recept:

 • 2,5 šolje vode

 • 2,5 šolje brašna

 • 0.5 šolje soli

 • 1 limuntus

 • 1,5 kašika ulja

 • boja za kolače

Pomešajte praškaste sastojke (brašno, limuntus i so) u jednu posudu. Vodu i ulje zagrejte do ključanja i prelijte u posudu. Kad se sve sjedini podelite plastelin na loptice i obojte ga po želji. Plastelin držite u frižideru, kako ne bi omekšao.


Objašnjenje količine: Razlog ovih mera, je što sam lično pravila ovoliko i to je bilo dovoljno za 2,3 boje. Duplo mi je bilo previše plastelina. Vi naravno možete napraviti duplu meru, i tako napraviti više boja.


Predlog igara:

 1. Počnite sa jednostavnim oblicima, poput loptice i gliste/zmije. Mi smo čak od gliste izmaštali da je to masa od bombona (dečja ideja) i dugo vremena sekli sitne delove plastelina. (Dete je bilo mlađe ali nikad nije guralo predmete u usta).

 2. Oblici sa modlicama za kolače - razvucite plastelin kao testo, i pokažite detetu kako da napravi oblike. Te oblike možete iskoristiti u igri "Poslastičarnica za lutke".

 3. Torta - nadjite dugmiće ili cevčice. Napravite tortu za nečiji rođendan i ukrašavajte je.

 4. Matematička igra - U lopticu od plastelina, zabodite štapić za ražnjiće i na njega nižite cevčice. Možete uzeti određen broj sitno iseckanih delova cevčica i prebrojavati ih dok nižete. Npr. to može biti kula kojoj možete vi dati ime, ili može biti neka svetska znamenitost, i tako prošititi dečje znanje (Npr. Krivi toranj u Pizi).

 5. Životinje od plastelina - za mladji uzrast mozete praviti ježa, uz pomoć plastelina i čačkalica, a stariji uzrast će verovatno praviti kuce i mace.

 6. Upoznavanje sa bojama - Napravite palačinku od plastelina. Sakupite sve sitne igračke u boji. Počnite prvo sa dve boje. (crvena i plava) Zadatak je da sve crvene/plave igračke stavite u crveni/plavi plastelin.

 7. Slobodna igra - Deca će ukoliko im dozvolite uvek imati svoju ideju. Na osnovu svakodnevnih dešavanja oni će praviti svoje skulpture. (batu, auto, krevet za lutke...)

Nekoliko važnih saveta: Ukoliko ste kao ja bili nestrpljivi da se dete igra za plastelinom, i probali da im date da se igra i oni su stavili plastelin u usta, ne brinite, plastelin je napravljen od prirodnih sastojaka. Naravno da nećete da dozvolite da dete jede plastelin. Recite detetu da je plastelin igračka i da se ne jede, ukoliko stavi u usta da ćete mu skloniti, uradite to. Ja sam se trudila da dete uvek jede pre ove igre, za svaki slucaj. :)

Kada nauče da se igraju sa plastelinom sami će tražiti. Veoma je bitno da se igraju što više igara koje uključuju igru sa svim prstima. Sem toga ova igra opušta i zabavlja dete duže vreme. Zabavite se.
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now