Oboji mi svet

Updated: Feb 14, 2019

U ovom tekstu ću nešto malo o bojama i bojicama.


Kao što sam vec pisala u tekstu "10 jednostavnih aktivnosti koje roditelji mogu da urade sa decom kod kuće" https://www.igrebeztelefona.rs/home/10-jednostavnih-aktivnosti-koji-roditelji-mogu-da-urade-sa-decom-kod-kuce bojice možete davati deci i sa godinu dana. Tokom uvodjenja ove aktivnosti potrebno je utvrditi pravila korišćenja (crtamo samo po papiru, bojicama crtamo, a jabuku jedemo :) ... ) Pravila se govore mirnim tonom a ukoliko se prekrše aktivnost se mirno prekida.


  • Flomasteri - Za najmladji uzrast prvo preporučujem debele flomastere. Prvih puta držite dečju ruku i zajedno povlačite linije i krugove po papiru. Kako bi bili sigurni, flomastere držite na polici, i uzimajte ih povremeno ili kad dete traži. Kada dete može samo da crta pokazujte mu jednostavne oblike; krug, linije, čiča Glišu, auto, kuću... Možete mu crtati jednostavne crteže igračaka koje ono voli. Crtajte polako i neka dete bude sa iste strane kao vi, kako bi moglo da prati način na koji crtate.

  • Vodene bojice/tempere - za malo stariji uzrast možete detetu dati četkicu i boju (ja sam davala samo jednu boju i iscedila vrlo malo, da bih pratila dečje ponašanje). Možete prvo početi sa tapkanjem prstima. Nacrtate bilo koji oblik i bojite tapkanjem. Tapkajte zajedno sa detetom.

  • Voštane bojice - Za stariju decu, isključivo zbog stavljanja u usta,i jela. One su dobre za bojenje većih površina. Voštanim bojicama možete bojiti oblike isto kao i sa temperama, a možete i bojiti gotove bojanke.

Važna napomena: Pronadjite prostor gde ćete izlagati dečje crteže. Možete ih u početku vi kačiti, a kasnije će to raditi dete. To će podstaći dete da razvija svoju kreativnost.

42 views
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now