Oboji mi svet

Updated: Feb 14, 2019

U ovom tekstu ću nešto malo o bojama i bojicama.


Kao što sam vec pisala u tekstu "10 jednostavnih aktivnosti koje roditelji mogu da urade sa decom kod kuće" https://www.igrebeztelefona.rs/home/10-jednostavnih-aktivnosti-koji-roditelji-mogu-da-urade-sa-decom-kod-kuce bojice možete davati deci i sa godinu dana. Tokom uvodjenja ove aktivnosti potrebno je utvrditi pravila korišćenja (crtamo samo po papiru, bojicama crtamo, a jabuku jedemo :) ... ) Pravila se govore mirnim tonom a ukoliko se prekrše aktivnost se mirno prekida.


  • Flomasteri - Za najmladji uzrast prvo preporučujem debele flomastere. Prvih puta držite dečju ruku i zajedno povlačite linije i krugove po papiru. Kako bi bili sigurni, flomastere držite na polici, i uzimajte ih povremeno ili kad dete traži. Kada dete može samo da crta pokazujte mu jednostavne oblike; krug, linije, čiča Glišu, auto, kuću... Možete mu crtati jednostavne crteže igračaka koje ono voli. Crtajte polako i neka dete bude sa iste strane kao vi, kako bi moglo da prati način na koji crtate.

  • Vodene bojice/tempere - za malo stariji uzrast možete detetu dati četkicu i boju (ja sam davala samo jednu boju i iscedila vrlo malo, da bih pratila dečje ponašanje). Možete prvo početi sa tapkanjem prstima. Nacrtate bilo koji oblik i bojite tapkanjem. Tapkajte zajedno sa detetom.

  • Voštane bojice - Za stariju decu, isključivo zbog stavljanja u usta,i jela. One su dobre za bojenje većih površina. Voštanim bojicama možete bojiti oblike isto kao i sa temperama, a možete i bojiti gotove bojanke.

Važna napomena: Pronadjite prostor gde ćete izlagati dečje crteže. Možete ih u početku vi kačiti, a kasnije će to raditi dete. To će podstaći dete da razvija svoju kreativnost.

43 views0 comments

Recent Posts

See All
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now