• Milica Milicevic

Njegovo veličanstvo obruč

Updated: Mar 6, 2019


Jednostavna a divna igračka je obruč. Svaki pokret koji deca izvode sa njim može biti veoma koristan. Sa njim se mogu igrati bezbroj igara a ja vam navodim neke kojih sam se ja setila.

- Provlačenje kroz obruč. Ovu igru mogu igrati i bebe dok puze ali i starija deca. Mlađem uzrastu je potrebno pokazati igru. Za stariji uzrast ova igra može biti deo poligona.


- Skakanje u obruč. Čim deca mogu da izvedu skok možete im pokazati ovu igru. Skok može biti sa jednom nogom i sa dve. Pre ove igre sa skakanjem takođe mogu samo koračati u obruč i izlaziti iz obruča. Ova igra takođe može biti deo poligona.


- Opisivanje kruga. Igra se sastoji od koračanja oko obruča i unutar obruča. Pokazivanje je neophodno, a igra je pogodna za stariji uzrast.


- Hodanje sa obručom. Dete hoda a istovremeno preskače obruč kao vijaču gurajuči i pridržavajući obruč rukama u laktovima ispred sebe i iza sebe. Ovu igru sam videla od jednog deteta uzrasta četiri godine.


- Okretanje obruča. Pokažite im okretanje obruča oko struka. Zatim im možete pokazati i okretanje obruča oko različitih delova ruku. Jedna naprednija igra je okretanje obruča oko podlaktice i prebacivanje i okretanje oko druge podlaktice. To jeste teža vežba ali nije nemoguća. Svakako je možete pokazati starijem detetu.


- Obruč kao koš. Možete ga držati kao koš dok dete ubacuje loptu ili ga možete zakačiti negde. Napolju možete držati uspravno obruč dok dete baca loptu kroz obruč, i složenija varijanta koja će biti detetu veoma zanimljiva da pomerate obruč dok oni pokušavaju da bace loptu kroz obruč.


- Takmičarska igra: Ukoliko imate više dece možete organizovati takmičenje u kotrljanju obruča. Onaj čiji obruč se otkotrlja najdalje je pobednik.


- Usmerene igre:

1. Podizanje i spuštanje obruča. Potrebno je da obruč drže čvrsto sa obe ruke.

2. Podizanje obruča iznad glave, a zatim spuštanje do peta, i izlazak iz obruča. Vežbe je neophodno pokazati.


-Matematičke igre:

1. Stavite sve plišane igračke unutar obruča.

2. Stavi igračku u obruč, na obruč, van obruča. Ove igre mogu biti deo poligona, kao i deo takmičarske igre.


- Igra iz mašte. Dete će u jednom trenutku poželeti da smisli samostalno igru sa ovom igračkom. Dozvolite mu.


Napomena: Budite pored deteta prvih puta dok se dete igra sa obručom i kad je u mlađem uzrastu. Držite obruč naslonjen na zid, a nikako na podu u dečijem kutku, možete se saplesti o njega.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now