top of page

Neću da perem ruke! učenje kroz igru

Updated: Jun 7, 2021

Hiljadu i jednom pomenuta rečenica vašeg deteta ali i vašeg objašnjenja zbog čega moramo da peremo ruke. Ne pomaže. Deca najbolje uče, kako se nešto radi, kada vide da i vi to radite, pa se trudite da od malena usvajaju dobre navike. Kako ne bi pranje ruku postalo noćna mora, spremila sam vam neke igre kroz koje će deca naučiti zašto je važno da peru ruke.Ukoliko se još niste upoznali sa malom princezom, pročitajte i ovaj tekst
Situacije u kojima deca treba da peru ruke su svima poznate:

"Posle igre napolju, pre jela, posle igre sa životinjama, posle toaleta, kada kinu... "

Međutim: Ono što zaboravimo je da deci kažemo pitanje koje je postavila Mala Princeza: "Zašto?"


"Veoma spasonosna knjiga iz koje roditelji mogu shvatiti da nisu sami u svom problemu, dobiti ideje kako rešiti i problem, i smisliti svoje rešenje."

Mi volimo Malu Princezu, i ova knjiga je naša preporuka.
Igre koje smo povezali sa ovom knjigom su:

  1. Bakterije od kolaža - Nacrtajte oblik vaših šaka na papiru, i ubacite ga u foliju. Zatim od kolaž papira napravite "bakterije". Ova igra je za mlađi uzrast, i njima je uvek potrebno objasniti uz neku priču. Npr. Mala princeza se igrala u blatu i zalepite delove kolaž papira. Hajde da joj operemo ruke. Dete treba da odlepi kolaž papir. Ne zaboravite da kažete kako su ruke sad čiste. :)


2. Bakterije od grafitne olovke - Nacrtajte oblike vaših šaka flomasterima. Zatim dodajte bakterije grafitnom olovkom. Dete treba uz pomoć gumice da obriše/opere bakterije.

3. Eksperiment sa šljokicama - Kupite jestive šljokice u prodavnici zdrave hrane. Uz priču pospite detetu šljokice (bakterije) po mokrim rukama. Ovde možete dodati priču, kako mnogo unetih loših bakterija u naše telo, čine telo bolesnim. Temeljno operite ruke sapunom i vodom.


4. Mapa pranja ruku - Igra za stariju decu. Napravite mapu pranja ruku, stavite papir u foliju i zakačite na vratima toaleta. Prvo im napomenite situacije u toku dana kada treba da operu ruke, a zatim im objasnite kako da označe da su završili. Nemojte zaboraviti da i starijoj deci treba pohvala. ;)U sticanju ove zdrave navike može vam pomoći i ova pesma:


Vremenski period pranja ruku: Deca ne razumeju koliko treba da peru ruke...srećom i to može kroz igru. Brojite do 20 dok perete ruke. Naravno nekada će biti kraće, a nekad duže.


Muzički predlog: Branko Kockica, Zašto da se ruke peru, https://www.youtube.com/watch?v=4FkULhyPLD4


Napomena: Deci možete da pričate o bakterijama na šaljiv način, ali nikako nemojte da ih plašite. Pogotovo ukoliko imate plašljivo dete, ili dete mlađeg uzrasta. Cilj ovakvog objašnjenja je da dete naučimo logičnim posledicama a ne zastrašivanje!


Ja ponekad deci ubacim neku izreku, kako bih ih motivisala da nastave da razvijaju zdrave navike: "Čistoća je pola zdravlja."

Knjigu Mala princeza, neću da perem ruke možete poručiti ovde.

6,052 views0 comments

Recent Posts

See All