top of page

Montesori danas

Da li su deca danas drugačija? Da li im je potrebno više igre nego pre? Većina roditelja sebi postavlja ova pitanja te sam pokušala da vam na njih i odgovorim.


Živimo u vremenu ubrzanog tehnološkog razvoja. To za nas znači da zamenjujemo stare stvari koje nam ne koriste sa novim bržim i funkcionalnijim stvarima. Mnoge dobrobiti po čovečanstvo imamo zahvaljujućii tehnologiji.

Naravno postoji i ona druga strana medalje loša strana tehnologije. Mi kao pojedinci možda ne možemo da zaustavimo sve negativne stvari, ali jedno možemo.

Da ne koristimo baš sve što nam se ponudi kao magično rešenje svih naših problema, i da ovo je možda najvažnije da ne koristimo za decu ono što nije napravljeno za njih.

Jedna od tih stvari je upravo ono o čemu pišem na svom blogu, telefon.

"Kada je nešto napravljeno za decu, utiče pozitivno na dečiji razvoj, razvoj sposobnosti i veština. Pokreće decu da misle i da imaju zdravo detinjstvo. Telefon je sve suprotno od toga."

Zašto telefon nije za decu predškolskog uzrasta?

Deca se razvijaju u pokretu. Gledajući u telefon deca sede u neprirodnom položaju što je suprotno od pravilnog razvoja kičme i stopala.

Vreme ubrzanog razvoja je od 1.do 7.godine, kada se na najlakši način razvijaju dečije sposobnosti i veštine kroz igru. Dečiji mozak i oči nisu pripremljeni za brze efekte i sadržaj koji deca gledaju na telefonima.

Telefon na decu deluje kao i droga, i sigurna sam da ni jedan roditelj ne želi da preuzme taj rizik.


Šta možemo da uradimo za decu danas?

Da im pružimo srećnije detinjstvo. Da im pokažemo igre kojih smo se mi igrali, prirodu, loptu... Da ih naučimo veštinama koje mi znamo i koje će razvijati njihovu samostalnost. Jer kako kaže naslov jedne knjige za roditelje "Samostalnija deca su srećnija."


Postoje mnogo pedagogija koje nam pružaju informacije o vaspitanju dece. Sve one mogu poslužiti roditeljima kao pomoć na putu roditeljstva. Ja sam neko ko voli da potraži odgovore na pitanja koje me baš interesuju.

Dok sam još bila na fakultetu čula sam o Montesori pedagogiji.

Zainteresovala me je zbog načina na koji je predstavljeno vaspitanje, a koje je meni kao studentu druge godine Učiteljskog fakulteta bilo strano.

Montesori pedagogija je usmerena na dete, i na prilagođavanje okoline detetu, a ne na prilagođavanje deteta okolini, kako se u tradicionalnom vaspitanju mislilo.

Nakon toga sam dalje čitala literature Marije Montesori i bila impresionirana, rezultatima do kojih je ona došla.

Nakon fakulteta pohađam Montesori kurs, jer sam kao i svi ostali bila oduševljena decom koja se igraju samostalno ali i sposobnošću dece mlađeg uzrasta, za koju nisam znala da je moguća, budući da sam ja učila o deci od 3. do 7.godine.

Postoje i oni koji vide negativnu stranu ove pedagogije ali ja za decu od 1 do 7. godine ne vidim ni jednu lošu stranu. Ako pričamo o deci i razvoju njihovih sposobnosti.


Kako bih se upoznala sa razvojem deteta od rođenja, odlučila sam da pročitam knjigu Montesori od početka.

A ubrzo nakon čitanja knjige rešila sam da svoje impresije proverim i u praksi. Navešću vam samo neke od njih:

 • Deca već od godinu dana zapažaju ono što mi radimo i mogu da ponove osnovne radnje (bace đubre u kantu, stavljaju štipaljke u korpu, vade i vraćaju stvari u orman...).

 • Nakon prve godine deca pokazuju interesovanje za samostalno hranjenje a vrlo brzo i za oblačenje. Naše je samo da ih ohrabrujemo i organizujemo aktivnosti koje su za decu podsticajne.

 • Radnje koje pokazujemo deci i koje želimo da usvoje treba da pokazujemo sporije i na jednostavan način.

 • Decu treba što više izložiti prirodi jer putem čula otkrivaju svet.

 • Razvoj govora utiče na razvoj inteligencije kod dece.

U ovoj knjizi sam takođe pronašla odgovore na pitanja:

 • Kako da pripremim podsticajnu sredinu za razvoj deteta od rođenja do 3. godine?

 • Zašto je važna sredina i kako to utiče na decu?

 • Kako postupati tokom učenja dece da se sama hrane, oblače i privikavaju na nošu?

 • Zašto je toliko važna veza ruka-mozak? ( jedna od najbitnijih otkrića do kojih je došla Marija Montesori)

 • Koje su igre i igračke podsticajne za decu?

 • Kako puzanjem razvijati bolju koordinaciju?

 • I konačno, ono što verujem zanima mnoge roditelje, kako razvijati volju?

Ovu knjigu preporučujem svim roditeljima, vaspitačima i dadiljama koji žele da se upoznaju i rade na dečijem ranom razvoju.

Knjigu možete poručiti ovde:


457 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page