Maslačak, adaptirana bajka

Updated: Mar 30

Priče su odličan način da decu naučimo da slušaju, zapažaju, i da se poistovete sa junacima. Iz bajki deca uče da postoje prepreka u životu, i da te prepreke mogu biti savladane.


Kako napraviti ukras sa slike, možete pogledati na ovom linku: https://www.igrebeztelefona.rs/post/livadsko-cve%C4%87e-likovna-aktivnost-prolecne-igre-za-decu


"Maslačak", Grozdana Olujić, adaptirana verzija:


U podnožju planine, nekada davno, rasla je četa suncokreta. Kakvi su to lepotani bili! Svi visoki, svi stasiti, svi uspravni! Sunce u nebu blistalo je od ponosa svoje zlatne vojske.

Od istoka ka zapadu, svakodnevno je putovalo Sunce. Od istoka ka zapadu kretale su se zlatne glavice njegovih vojnika, prve godine, treće i sto treće godine. Najstariji suncokreti ne pamte svoje pretke.

- Bez sunca ne bi bilo ni suncokreta! - reče glavati poglavica, dok su se suncokreti okretali istom putanjom prateći Sunce.

- Bez Sunca ne bi bilo ni plavocveta, ni ivančica, ni belih rada, ni bulki, pevala su u glas sva šarena livadska deca.

- Koješta, koješta drage moje! Sunce je značajno samo onima bez korena! Mi koji imamo koren možemo i bez njega! reče repa, gnevna i sama sebi dovoljna.

Pod suncem su jačali i rasli svi suncokreti, svi sem jednog malog, nedavno rođenog mališana.

- Neka ga, priučiće se! - reče jedan od suseda, a suncokretova mama od stida saže glavu.

- Zašto, bi baš svi morali da rade isto? govorio je mali suncokret, koji je umesto da sledi Sunce, pratio let vilin-konjica i prolaženje vetra kroz travu. Igra cveća u livadi i neumorno tumaranje mrava zanimali su ga više od kretanja Sunca na nebu. U redu! Veliko je i moćno Sunce! Ali zašto zbog njega postati slep za sve ostalo?

Jedva da je rastao od silnog razmišljanja i radoznalosti, ali je zato bio lep i zlatan, zlatastiji i nežniji od ostalih. Mali suncokret oduševljavao se vetrom, leptirima, cvećem i mesecom. Prošlo je dosta vremena. Okolina je negodovala zbog takvog patuljastog suncokreta. Šta ima on sa Mesecom? Šta ga se tiču zvezde na nebu?

A mali suncokret je bio tužan. Kao da on ne bi želeo da poraste? Suncokret koji umesto Sunca prati mesec, ima li išta crnje i gore?

Rešio je mali suncokret da nadje leka svojoj muci.

Obratio se travama za savet, a zatim potoku. No oni nisu znali odgovor. Samo se vetar nasmeja:

- Pa porastao si! - reče. - Ni jedan maslačak nije veći od tebe!

- Maslačak? Ne verujući uzviknu mama suncokret i njegova braća.

- Maslačak, šaputao je mali sunncokret. Sada bar zna svoje ime!

Lagano, gotovo nečujno, otkide se maslačak od zemlje, srebrn i prozračan sve brže leti ka Mesecu, i sam nalik na svetlucavu, mladu, zvezdu, najnežniju od svih.


Ovo je adaptirana verzija predivne i poučne bajke, Grozdane Olujić. Pročitajte i ispričajte svojoj deci. Možete pričati usmeno ili odštampati i pročitati. Ukoliko imate mogućnosti uzmite pravi maslačak, i pričajte bajku kao da on to govori. Dozvoljeno vam je da pričate na svoj način dokle god poenta ostane ista. Hajde da im približimo knjige jer je stvarno lepše sa njima.


1,639 views0 comments

Recent Posts

See All
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now