top of page

Kako pripremiti dete za školu?

Svaki roditelj želi da dete od početka školu shvati ozbiljno. Međutim to ne bi trebalo da znači da ćemo ga plašiti učiteljicom/učiteljem kao u dečijoj pesmi Bole, Bole. :)

  • Najjednostavnije objašnjeno škola je mesto gde se uči da se čita, piše i računa. Ukoliko imate prvaka to je za početak dovoljno.

  • Nakon toga recite mu da će u školi naučiti mnogo zanimljivih, korisnih i smešnih stvari.

  • Treća stvar je objasniti detetu ko je učiteljica i šta ona radi.

  • Ne zaboravite da im navedete i ostale zaposlene, jer svi zajedno čine školu.

  • Decu će naravno najviše obradovati da tamo ima drugara sa kojima će se igrati. Obavezno im napomenite da su to deca istih godina i da svi isto prvi put idu u školu. To će im mnogo olakšati polazak.

  • Ukoliko dete pozitivno reaguje na polazak u školu možete mu pričati o organizaciji časova, a ukoliko ne ostavite to učiteljici/ učitelju.

  • Kako dete doživljava školu, kao i ono što želite da im isprišate o školi najbolje ćete postići u igri Škola, gde je dete učiteljica/učitelj a vi dete ili obrnuto.

"Neka deca imaju strah od škole i zato je potrebno sa njima pričati i videti zbog čega se javlja taj strah. Osim navedenih opisa pričajte im o svom polasku, svojim školskim danima, učiteljici/učitelju i drugarima. Ne navodite negativna iskustva ali i ne pričajte im da je škola jedno super zabavno mesto. Najbolje je da budete realni i jasni, sa dozom optimizma."

Škola nije mesto gde će neko dete naučiti pameti niti mesto gde džaba ideš.


Za one pomalo uplašene ali i za svako dete preporučujem muzičku numeru Bole, Bole:Knjigoljupci će biti oduševljeni kakvu knjigu sam pronašla:

Škola za vukove je knjiga koju možete čitati deci koja se pripremaju za

polazak u školu ili pripremni predškolski program.

Kao i deca i Vučko polazi u školu. Međutim to nije obična škola već škola za vukove.

A ta škola je sušta suprotnost pravoj školi:

Iz straha kako će se dete snaći ako je drugačije roditelji brzopleto donose zaključke, međutim ova priča ima srećan kraj:


Knjigu Škola za vukove možete poručiti ovde.

194 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page