Kako ohrabriti decu da čitaju u školskom uzrastu?

Važnost čitanja u predškolskom uzrastu je veoma bitna ako želimo dete koje misli svojom glavom. A šta se dešava u školskom uzrastu?

Ne postoji tačan uzrast kada deci treba ponuditi knjige ali je poželjno već u mlađem uzrastu. Ono što je važno da kod dece probudimo ljubav prema knjigama, bez nametanja da treba da čitaju.

"Deca koja čitaju danas, biće odrasli koji misle svojom glavom."

Svakom detetu kojem ponudite knjigu pokazaće interesovanje za nju. Uvek birajte slikovnice koje su prijatne i vama dok ih prelistavate. Na sreću dece, većine knjiga imaju prelepe ilustracije koje kod dece bude znatiželju da ih čitaju.

Ne zaboravite da opisujete ono što u njima vidite ali i da dodate zvukove kako bi deci dočarali situacije koje prikazuju slike.


Knjige su odličan saveznik kada:

  • Želite da se opustite

  • Kada nemate odgovor na dečija pitanja

  • Kada želite da saznate više

  • Kada želite da naučite nešto novo...

Roditelj koji i sam čita, daje detetu dobar primer koje će dete poželeti da sledi.


A šta se dešava kada dođu u školski uzrast, i kada knjige nisu bogate ilustracijama?


Deca mlađeg uzrasta nemaju sposobnost da maštaju, zamišljaju i da samostalno utiču na svoj razvoj, zato smo tu mi odrasli: da im ponudimo i pokažemo šta je dobro za razvoj sposobnosti i veština u predškolskom uzrastu. A knjige to svakako jesu.

Kada deca pređu u školski uzrast, sposobna su da zamišljaju situacije i avanture o kojima čitaju. To je odlična stimulacija za mozak i za njihov dalji razvoj mašte, kreativnosti, logičkog razmišljanja i inteligencije.

I zato nemojte "bežati" od knjiga koje vam izgledaju obimno i nemaju slika.Marija je dete koje je od malena volela da joj čitam svako veče. Takođe je volela prirodu i vile. Kako bih dalje razvijala njenu ljubav prema knjigama i pratila njen razvoj rešila sam da pređemo na knjige bez slika.


Ovog puta sam izabrala knjigu