top of page

Kako da naučimo dete da se oblači samo?

San svakog roditelja je da se dete oblači samo, onda kada osećamo da ono to može. Posebno nam je to važno onda kada imamo još jedno dete (bebu). Nema magičnog rešenja za ovaj problem, ali postoje igre koje Vam u tome mogu pomoći.

Deca vole da osete da ste tu za njih kada im treba pomoć. Dok imate jedno dete čini vam se da je lakše da brinete o njemu. Problem nastaje onda kada dobijete drugo dete ili to dete, po vašoj proceni može i samo da se oblači.

"Nažalost deca u mlađem uzrastu ne znaju rečima da vam kažu šta je problem i tu dolazi do nesuglasica. Tačnije problem koji imaju zamaskiraju neprihvatljivim ponašanjem."

Gde grešimo?

Odgovora na ovo pitanja ima mnogo a neki su: mislite da se dete muči kada uči da se oblači samo, nemate dovoljno vremena da čekate (ukoliko žurite u vrtić), dete je još malo, dete je veliko ali je naviklo da ga vi oblačite...

Svako ima svoje razloge i ovog puta se neću time baviti, već onim što Vam može pomoći.

U svojim tekstovima vam stalno stavljam akcenat na rani razvoj. Trudim se da vam to predstavim na jednostavan način, kako biste shvatili njegov značaj za vaše dete i vašu porodicu. Kako bih vam olakšala stalno spominjem, samostalna deca su srećnija, i nadam se da je to dovoljno da se igrate sa decom, Igara bez telefona.


Kada treba početi sa ovim igrama?

Deca instiktivno posežu da nešto urade, još dok su bebe. To možete primetiti kada pokažu interesovanja da zatvore flašicu, dohvate kašiku, odlepljuju i zalepljuju čičak trake.

Kako rastu pokazuju interesovanja da se sama hrane i oblače.

I to je deo gde im treba omogučiti da učestvuju u tim radnjama.

*Izuzetak su situacije koje nisu bezbedne ili kada stvarno nemate vremena.

Učenje da se samo oblači je vežba i ne može se naučiti odmah, ali je vrlo važno da ih ne sputavate i da budete tu da im pomognete, prvih puta jer od toga zavisi koliko dugo će detetu trebati vremena da savlada ovu veštinu.

Naš način reagovanja može imati veliki uticaj, ali je ono što je takođe veoma bitno je da dete ima razvijenu finu motoriku i da razvojno bude spremno za ovu veštinu.

U mom paketu Edukativne igre za decu uzrasta od 0 do 3 godine, nalaze se jastuci po uzoru na Montesori pedagogiju.

Jastuci sa čičak trakom, dugmetom i rajsfešlusom

Razvoj: Krupne i fine motorike, čula vida i dodira, pažnje, koordinacije oko-ruka, vežbanje praktičnih radnji i razvoj samostalnosti.U ovim igrama je veoma važno da pokažete detetu postupak kako se koristi određena vežba. Deca će pokušavati da odlepljuju i otkopčavaju tj vežbaju svoje prste. Ovde je najbitnije to njihovo pokušavanje i razvoj od toga da odmah uspeju. Jer vežba završava onda kada urade pravilno.

Ove aktivnosti deca vole jer ih shvataju kao igru, a ne kao naredbu da nešto urade odmah.

Više o ovoj igrački, kao i paketu Edukativnih igara za uzrast od 0 do 3 godine, možete pogledati ovde.Kako se koriste Igračke bez telefona, možete pogledati u Marijinom videu o jastučićima sa zadacima.96 views0 comments

Recent Posts

See All