top of page

Kad si srećan, razvoj emocionalne inteligencije kod dece kroz igru

Updated: Nov 26, 2019

Kad si srećan je dečja pesmica koja sadrži pokret i pesmu. Tekst pesme decu upoznaje sa delovima tela, ali i pokreće veoma važnu priču o osećanjima. Ovu pesmu puštamo i bebama, a ako obratimo pažnju tekst može biti veoma poučan.


Želja svakog roditelja je da dete nauči da se ponaša pristojno u situacijama kada ga savladaju osećanja. I na vreme odustanite od pričanja kako treba da se ponašaju. Ono što za početak možete uraditi je da naučite svoje dete da prepozna osećanja.

Jednostavna igra za decu: (kako prepoznati osećanje sreće)

Potreban materijal: Papir i olovka.

Postupak: Nacrtajte dečaka/devojčicu na sredini papira. Zatim vodite sledeći razgovor. Neka vam ova pitanja budu smernice:

  1. Kada si ti srećan?

  2. Šta te čini srećnim?

  3. Pokaži mi izraz lica kada si srećan?

  4. A kako ti izgleda telo kada si srećan? (položaj ramena, ruku...)

  5. Kada si poslednji put bio srećan?

  6. Uporedite sreću i tugu, ali samo na kratko, sa nekim od prethodnih pitanja.

Napomenite detetu da je tuga osećanje koje prolazi. Pokažite razumevanje za njihova osećanja.

Naredni korak je da od toga napravite poster. Oko dečaka/devojčice napišite šta je to što vaše dete čini srećnim. Ukoliko dete želi može da nacrta.

!Ovde ne pišete ono što vaše dete čini tužnim.Zakačite crtež na vidno mesto u visini dečjih očiju, kako bi mogli da vidite i dete i vi.

Deci je ovo veoma zanimljivo, čak i ako ste pisali rečima tražiće vam da im s vremena na vreme pročitate.

Savet: Ovo vam može služiti kao podsetnik šta je ono što vaše dete čini srećnim, a i njemu će značiti vaše razumevanje.:)

Deca ne umeju da kontrolišu osećanja i potrebna im je naša pomoć. Najbolje je krenuti dok su još mali i pokazati im kako upravljati svojim osećanjima. Opustite se! :)


180 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page