top of page

Jedini način da decu stvarno odvojimo od telefona

Telefon kao i sam razvoj tehnologije, ne možemo zaustaviti. Međutim, postoji nešto što možemo da uradimo, a to je da dopustimo deci da imaju detinjstvo.Iako vam možda izgleda da detinstva danas nema i da su deca samo na telefonima, istina je da se i dalje trudimo da se to ne dešava.

Iako se moj blog zove Igre bez telefona, ja se ne bavim kritikovanjem roditelja, već jednim mnogo lepšim, i po meni korisnijim delom, pisanjem o razvojnim igrama koje možete igrati sa decom, o vaspitanju kod kuće i o tome zašto je rani razvoj važan.

Trenutno sam najaktivnija na Instagramu, gde možete pratiti moj rad:

https://www.instagram.com/igre_bez_telefona/?hl=sr


Moje mišljenje je takođe, da svako vreme nosi sa sobom izazove, te je i tako danas glavni izazov u roditeljstvu, kako rešiti neki "problem" bez zabavljanja deteta.


Postoje 2 stvari koje vam mogu pomoći u tim situacijama:

  1. Dopuštanje dosade

  2. Smeh

Dosada nije ni malo prijatno osećanje, ali je za dečiji razvoj neophodna. Sigurno se sećate one situacije iz svog detinjstva, roditelji rade, vama je dosadno izađete napolje i tražite drugare da se igrate. To je razvoj.

Osetili ste dosadu, niko vas nije animirao, razmislili ste kako da prevaziđete taj osećaj i setili ste se drugara, kao najboljeg mogućeg izbora.

Na isti način može i sada da bude tako. Pre svih igara (igre uloga, igre sa vršnjacima, društvenih igara...) treba dopustiti detetu da samo izabere igru/igračku. To je ono što pokreće njegov razvoj.

Druga važna stvar je smeh. Sve manje je smeha, sve više ozbiljnosti, obraćanje na poteškoće na putu roditeljstva...koje su sastavni deo tog puta. Zaboravljamo jednu bitnu stvar, da je smeh najbolji lek za sve, i da deca najlakše uče kada je nešto smešno. Kada je nešto neobično i neočekino, u njima se javlja čuđenje da saznaju još malo više.

Iz tog razloga sam ja odlučila, da Mariji zeka donese knjigu Smejalice, Bojan Ljubenović za Uskrs.

U njoj se nalaze aforizmi za decu, o svakodnevnim situacijama, mami, tati, porodičnim odnosima, ukrštenica i asocijacije...

Može se čitati nakon porodičnih okupljanja ili pre spavanja, kada je potrebna dodatna doza smeha.

Osim knjige navešću vam još aktivnosti koje možete igrati sa decom:


  • Igrajte uz muziku. Muzički predlog: Smeha dajte deci, Dragan Lukić


  • Igra Nemoj da me imitiraš: Ponovite neku detetovu reč ili pokret, kako bi dete shvatilo šta treba da radi. Zatim mu recite: "Nemoj da me imitiraš". Kada mu se svidi igra, zamenite uloge.

  • Golicanje, maženje u granicama dok dete to shvata kao šalu, vas može dodatno povezati sa detetom.

  • Prisetite se nekih smešnih situacija i ispričajte ih deci. Deci je dodatno zanimljivo kada im ispričate neku smešnu situaciju iz vašeg detinjstva. Na taj način vi gradite poverenje između vas i deteta, jer će se u tom slučaju i dete setiti neke situacije, i podeliti je sa vama.

U detinjstvu nije sve zabavno i smešno. Njega između ostalog čine dosta izazova, koja deca mogu da reše ukoliko im dozvolimo da pokušavaju i budemo pored njih kada im je potrebna podrška i pomoć. Smeh je mali ali važan začin, koji pravi veliku razliku u detinjstvu i roditeljstvu.


335 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page