top of page

Igre za decu uzrasta 1-2 godine, razvoj logičkog mišljenja, grafomotorike i estetike

Updated: Apr 27, 2021

Da li ste vi od onih koji misle da su bebe još male za ozbiljne igre? Ukoliko jeste obavezno pročitajte ovaj tekst, gde ću vam navesti igre koje sam ja igrala sa detetom od 1. do 3. godine kod kuće.Intelektualni razvoj (Logičko mišljenje):

1. Kule od kocaka (od 1. do 2. godine) Uzmite prvo dve kocke, a zatim više, dok ne napravite zgradu ili kulu. Neka deca će rušenje kocki doživeti tragično s toga budite tu da im pokažete, pružite pomoć ili ih ostavite da osete razočarenje i da pratite kako će oni rešiti to.

2. Stavljanje predmeta u posudu (od 1. do 2. godine)- Npr. to mogu biti štipaljke u posudu, raznobojni štapići u kutiju od cedevite, pom-pom loptice u kutiju sa izrezanim otvorom ...3. Prebacivanje predmeta iz jedne u drugu posudu (Montesori metod)- U jednu posudu postavite 5 oraha a pored nje stavite praznu posudu. Pokažite detetu postupak.

Postupak: Uzimajte orah jedan po jedan i prebacujte ga u praznu posudu. Neka vam dete bude sa leve strane. (Ukoliko je dete levoruko možda će želeti da bude sa desne strane. Dozvolite mu.)


4. Presipanje materijala (Montesori metod) - Za ovu igru je potreban materijal pasulj, pirinač... !Napomena: Uvek budite pored deteta, kad radi sa ovim materijalima.

Potreban materijal:Postupak: Laganim tempom pokažite detetu kako se presipa materijal. Vodite računa da im pokažete da pridržavaju posudu i levak, kako im se ne bi pomerali.Savet: Ove vežbe su dobre za razvijanje strpljenja, koncetracije i pažnje.

5. Presipanje vode - Za ovu igru potrebno vam je mali bokal ili plastični, šoljice/plastične čaše. Dok dete ne ovlada ovom veštinom možete držati bokal i čašu na plastičnoj tacni (to je takođe dobar način da se označi mesto obavljanja radnje, dete će uvek počinjati od tog mesta i tu se vraćati). Postupak: Pokažite detetu kako da sipa iz bokala. Rukom pridržavajte bokal kako bi kontrolisali količinu vode. !Ovo je veoma važno da dete vidi.

Napomena: Prvih puta ili uvek držite krpu pored. To je i dobar način da im pokažete da kada nešto prospu treba da uzmu krpu. Mihajlo je sa godinu i po radio ovu vežbu i ko god prospe nešto on je vikao "Kiiiipa". :D
6. Istraživanje kutije - Stavite u kutiju od papirnih maramica šarene trake (koje deca treba da izvlače) ili različite predmete (mekane, tvrde, muzičke...) U ovu kutiju stavljate sve predmete koje želite da vaše dete istražuje. Ukoliko želite da ga upoznate sa veličinom predmeta stavljate iste male i velike predmete (malu loptu, veliku loptu, malu kocku, veliku kocku...), sa različitim materijalima u kutiju stavljate plišane stvari, somotske, pamučne...
ili napravite sami igračku. https://www.igrebeztelefona.rs/post/igra%C4%8Dka-povuci-potegni


Grafomotorika -Čak i pre 1. godine dete uočava trag bojice na papiru. U početku držite detetovu ruku i povlačite po papiru. Podstičite dete da samo povlači linije.

Možete napraviti ovu zanimljivu igračku https://www.igrebeztelefona.rs/post/%C5%A1a%C5%A1ava-%C4%8Da%C5%A1a-igra%C4%8Dka-kako-nau%C4%8Diti-dete-da-crta


7.Pokažite deci crtanje jednostavnih crteža i imenujte im. (krug, linije, sunce, kvadrat...)
Estetika - Deca žele sve da istraže, isprobaju, razvijaju osećaj za lepo...

8. Nacrtajte neki oblik/ crtež, a dete treba da oboji tapkanjem prstom. Prvo pokažite detetu kako, a zatim može samo.

https://www.igrebeztelefona.rs/post/ki%C5%A1obran

Što bolje dete vlada svojim prstima, to se brže razvija, bolje govori i razmišlja.

3,414 views0 comments

Recent Posts

See All