Igre lišćem, za mladji i stariji uzrast

Updated: Oct 12, 2020

Lišće je materijal kojim se mogu zabaviti i mladja i starija deca. Dok će mladja deca možda samo uzeti list, zgužvati i šuškati sa njim, starija deca mogu razvijati svoju kreativnost i napraviti nove crteže za svoj jesenji pano.Evo nekih ideja koje smo isprobali:

Bojenje lišća - Za ovu aktivnost smo izabrali tempere. Za mladji uzrast možete samo bojiti lišće, a za stariji možete i ostavljati otisak na papiru.

Crtanje na listu - Za ovu aktivnost smo izabrali flomastere. Igra je za malo stariji uzrast zbog mogućeg cepanja lista.


Životinje od lišća - Kada ste sakupili listove (male i velike) posmatrajte ih zajedno. Pitajte ih kojeg su oblika i na šta liče. Probajte da sastavljanjem listova napravite neku životinju.


Maske od lišća - Ukoliko pravite za mladji uzrast, možete ubaciti recitovanje neke pesmice o listu,

KRIVA JE JESEN

Zašto je lišće postalo žuto? 

Sever je, kažu, kašljao ljuto.

Zašto su toliki pljuskovi pali?

To su se oblaci rasplakali.

Zašto se vrba još više sagla?

E nju je pritisla najteža magla.

A zašto cela priroda sniva?

Jesen je kriva, jesen je kriva.


a ukoliko je dete starijeg uzrasta može samo da izreže deo za oči.


Pronađi par - Sakupite sve vrste lišća koje imate u svojoj okolini. Dok sakupljate pričajte im od kojeg drveta je to lišće. Lišće koje smo mi sakupili su listovi oraha, lešnika, kruške, višnje i trešnje. Stavite sve listove na sredini ali tako da se ne preklapaju. Potrebno je da deca pronađi isti par. I tada im kroz razgovor takođe možete pomenuti od kog drveta su ti listovi.

Napomena: Ukoliko su deca zainteresovana uporedite nijanse listova.Moja igra lišćem - Da bih razumela decu i stekla njihovo poverenje ja uvek pokažem deci da ih razumem i prihvatam takvi kakvi jesu. Zdravu komunikaciju gradim tako što im pričam o svom detinjstvu i svojim dugodovštinama. Ovu igru sam ja obožavala kad sam bila dete. I iskreno volela bih da i vaša deca pronadju aktivnosti u kojima uživaju. *Danas se roditeljima više skreće pažnja na razvijanje fine motorike, pa neki roditelji organizuju aktivnosti kako bi iskoristili sve detetove potencijale. Mišljenja sam da deca treba da se igraju i kroz igru razvijaju kreativnost, razne sposobnosti koje same po sebi vode razvijanju fine motorike. Ukoliko dete ne shvati to kao igru, razvoj ne sme biti jedini cilj kojim se vodimo.


Ne znam da li zbog strpljenja ili loše fine motorike sećam se da mi je retko uspevalo da napravim riblju kost. Ali se jednog sećam nikada nisam odustajala. ;)

Frotaž od lišća - Kada sam ja bila mala ovu igru smo radili sa novčićem. Evo jedne zanimljive ideje sa lišćem. Zalepite lišće na list papira. Zatim okrenite i bojite list voštanim bojama. Ako je dete mlađe ono može da boji kojim god želi bojama (crvena, zelena, žuta, braon) a starije dete može da boji svaki list drugom bojom ali onim bojama koji su listovi u jesen.Listovi od kartona i vunice - Nacrtajte list na kartonu. Probušite vrh lista i zakačite vunicu za karton. Neka vunica bude dovoljna da prekrije list ali ne predugačka. Ako želite da probate sa detetom mlađeg uzrasta nacrtajte list sa oštrim ivicama. Dete treba da zamotava list vunicom, i tako dobije jedan jesenji list.

Opustite se i uživajte! :)


620 views0 comments

Recent Posts

See All
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now