• Milica Milicevic

Hajde da zajedno skrojimo svet, makaze

Updated: May 1, 2019

Makaze. Naravno ovaj predmet može biti opasan, ali i veoma koristan. Odraslima je i tekako od koristi. Deci, sem što pruža mogućnost da razvijaju svoju kreativnost, može pomoći u razvijanju fine motorike, koja je važna priprema za pisanje. Na sreću dece, kojima se aktivnosti sa makazama sviđaju, ima načina da uvedemo i ovu "opasnu" igru.
  • Makaze za papir - U kjižari možete kupiti makaze za papir. One nisu oštre, pa se mogu koristiti i za igru "frizer".

  • Makaze sa cik-cak sečivom su takođe za sečenje papira. Možete kupiti papir u boji i samo ga seckati ili smisliti neku priču. Npr. sečemo travu.

  • Trake - Isecite im tanke trake koje će moći odmah da iseku, pa zatim menjajte širinu. Trake mogu biti i u boji pa te delove možete iskoristiti za neku drugu aktivnost. Npr. Umesto kolaža možete lepiti i tako napraviti jabuku, drvo, sunce ...

  • Linije: Nacrtajte im linije na papiru koje treba da iseku. Krenite prvo od prave, a zatim možete krivu, cik-cak ...

  • Jednostavni oblici: Nacrtajte detetu krug, kvadrat ili trougao i dajte im da iseku.

  • Kada ovladaju makazama mogu nacrtati sami neke oblike i iseći ih.

Napomena: Makaze možete davati deci i u mlađem uzrastu, ali u početku morate biti pored njih dok ne utvrdite pravila. Kada koristimo makaze, stojimo ili sedimo na jednom mestu, sečemo samo papir, pokažite deci kako se drže makaze. u zavisnosti od uzrasta dece upoznajte ih sa posledicama lošeg korišćenja makaza. Držite makaze na polici ako je dete mlađe ili u fioci ako je dete starije. Ukoliko dete ne poštuje pravila mirnim tonom im objasnite pravila, a zatim sklonite na neko vreme.

327 views
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now