top of page

Eksperimenti za predškolce

Updated: Jul 11, 2022

Zašto je toliko bitna dečija igra? Jer upravo u igri deca imaju priliku da istražuju i upoznaju svet koji ih okružuje. Iako zvuči bezazleno upravo u tom istraživanju deca uče veoma važne stvari iz prirode i okruženja koje ih pripremaju za život.


Uprkos tradicionalnom vaspitanju da deca treba da budu poslušna i da ih učimo objašnjavanjem, mi danas znamo da će deca naučiti samo ono za šta dobiju priliku da isprobaju sama. Zato kad god možete pustite decu da osete prirodne posledice neke radnje ( kao kada dopustite detetu da pipne topli čaj kako bi osetilo šta znači vruće).

"Već od godinu dana dopuštajte deci da manipulišu predmetima, oponašaju radnje iz svakodnevnog života, uvide šta se dešava kada nešto bace, zgnječe... Ovo ne znači da im je sve dopušteno, već da dete mora da vidi šta se dešava da bi moglo da shvati kako stvari funkcionišu. Izuzetak su svakako radnje koje se tiču bezbednosti. Tu bih dodala onu čuvenu rečenicu savremenog roditeljstva, prilagodite prostor deci a ne decu prostoru."

Šta su eksperimenti za decu?

Osim tih svakodnevnih aktivnosti postoje i eksperimenti koje možemo izvoditi sa decom starijeg uzrasta (Uzrast 4+). Ti eksperimenti se mogu izvoditi sa decom, u svrhu sticanja znanja o zakonima fizike i hemije, ali na jedan jednostavniji način kroz igru. Deci neće ništa značiti ako im pričamo o formulama i zakonima ali ako im kažemo, hajde da otkrijemo da li će se led istopiti u vunenoj čarapi, to će ih pokrenuti na istraživanje.


Pre izvođenja eksperimenata vodite računa da ste pripremili prostor, neophodan materijal i predvideli skoro sve što može krenuti "po zlu". ( sa decom nikad ne možete biti sigurni kojim tokom će se odvijati stvari).


Navešću vam neke od eksperimenata koje sam ja izvodila u kućnim uslovima, a deci su bila veoma zanimljiva.

1. Papirni poklopac

Potreban materijal: list papira, čaša, voda.

Postupak: Napuniti čašu vodom, do vrha. Poklopite čašu listom papira i brzo okrenite čašu naopako. Pomerite dlan, papir drži svu vodu da ne izcuri.

Tajna: Vazduh pritiska papir i drži čašu zatvorenom. (izvor: Kofa bez dna, Sanja Matijašević)


2. Kofa bez dna

Potreban materijal: dve čaše, voda, cevčica za sok.

Postupak: Jednu čašu napunite vodom. Zatim stavite cevčicu unutra. Poklopite cevčicu prstom kada voda uđe u cevčicu. Držite prst na cevčici i prenesite vodu u drugu praznu čašu. Tajna: Vazduh pritiska otvoren deo cevčice. Kada sklonite prst, vazduh vrši pritisak sa gornje strane i voda curi kroz cevčicu. (izvor: Kofa bez dna, Sanja Matijašević)3. Džemper za Jetija:

Potreban materijal: dve kockice leda, dva tanjira, vunena rukavica ili čarapa.

Postupak: Stavite jednu kockicu leda na tanjir, a drugu u vunenu čarapu. Presavijte više puta čarapu, da led bude dobro umotan. Ostavite tanjire da stoje pola sata. Led se neće otopiti. Tajna: Vuna je materijal koji ne propušta toplotu. (toplotni izolator) Ona sprečava to da toplota vazduha pređe na kockicu leda i da se on otopi.4. Vulkan:

Potreban materijal: Čaša, soda bikarbona, sirće, posuda, prehrambena boja (crvena). Postupak: Postavite čašu u posudu. Zatim sipajte sodu bikarbonu, crvenu boju i promešajte. Na kraju polako sipajte sirće.


5. Otvori se cvete:

Deca vole da otkrivaju svet. Kako pada kiša, gde su planete, kako raste cveće... sve im može biti čarobno ako se prikaže na malo drugačiji način.

Materijal: Papir, flomasteri, makaze, tanjir, voda.

Postupak: Nacrtajte cvet na papir i izrežite ga. Zatim savijajte latice jednu po jednu, u krug. Polako spustite cvet u vodu i posmatrajte kako se cvet otvara.

Ideja plus: Možete napraviti i više cvetova u većoj posudi. Ova aktivnost smiruje decu a izgleda magično.Ove eksperimente izvodila sam sa decom iz više razloga, ali jedan od njih svakako jeste ekperimentisanje.

Ja lično se nisam bavila time da im objašnjavam detaljnije zašto je to tako. Vi naravno možete da objašnjavate deci, ukoliko želite.

*Ukoliko ste kao ja, i smatrate da je za razvoj predškolaca bitnije razvoj sposobnosti i veština a ne obrazovanje, onda vam svakako preporučujem da probate.

Napomena: Niko ne zna odgovore na sva pitanja, i to je dobro deci i napomenuti, te ukoliko vas tokom izvođenja eksperimenata pitaju nešto što ne znate, slobodno im tako i recite.

A zatim odgovore potražite zajedno, u knjizi ili na internetu.


Ono što sam dobila ovim aktivnostima je zapravo mnogo više: razvoj saradnje, razvoj fine motorike, govora, komunikacije, strpljenja, znatiželju za saznavanjem i za daljim učenjem...

Iz tog razloga su ovi eksperimenti deo moje nove knjige Igre za smirenje, opuštanje i povezivanje sa decom.
Knjiga je o tome da deci dozvolimo da uče o svetu kroz prirodu, prirodne posledice i svojim tempom.

1,472 views0 comments

Recent Posts

See All