Deca koja jedu strah, zabavna igra

Strah kod dece je neprijatno osećanje. Ono može izazvati dve reakcije: beži ili pripremi se za borbu. Ako želimo da nam deca budu emotivno inteligentnija, dobro je od malena raditi i razgovarati, na temu osećanja.


Najčešći dečji strahovi su od:

  1. Nepoznatog

  2. Mraka

  3. i odvajanja od roditelja.Već sam pričala da je strah detetovo realno osećanje, i da ga ne treba negirati. Rečenice poput "Nemaš čega da se plašiš" , "Ti si veliki/velik" , "Nisi valjda beba"...nikad neće odagnuti strah, već će ga ili produbiti ili zamaskirati (i tada se može javiti u kasnijim godinama, i prerasti u fobiju).


Kako raditi na dečjem osećanju strah:


Jedan od razloga zašto mislim da roditelji treba da se igraju sa decom, je upravo zbog toga što ćete upoznati svoje dete.

  • Kada provodite vreme sa svojim detetom, moćićete lakše da primetite čega se vaše dete plaši. To je za početak dovoljno.

  • Dok je dete mlađeg uzrasta pokažite mu dodirom da ste tu i da nema potrebe da beži.

  • Kako dete odrasta pričajte mu zašto ne treba da se plaši (ovde mislim konkretno na neku situaciju, strah je dozvoljeno da oseća) i kako može da se zaštiti. Npr. Neka deca se plaše psa. Priđite vi i pomazite psa. Dete gleda šta vi radite. U toj situaciji, pričajte im kojeg psa smemo da mazimo a kojeg ne. Recite im zašto ne mazimo svako kuče i napomenite im mere opreza, i načine na koje se mogu zaštiti.

  • Pokažite razumevanje za njihov strah, tako što ćete im pričati o svojim strahovima kada ste bili mali (ili sadašnjim strahovima). Na taj način će osećati sigurnost i ljubav.U ovoj situaciji je veoma bitno da ne prenosite vaše strahove na njih, a ovakav pristup može i vama pomoći da rešite neke svoje strahove. :)


Ovo su neki od načina koje sam ja koristila kako bih otkrila strah kod dece i radila na njemu.


Strahovi se nekad teže otkrivaju, i zato sam u pomoć pozvala jednu zanimljivu igračku."Mlađa deca će vrlo rado pričati o svemu sa igračkom, pa čak i o strahovima."

Deca koja jedu strah, igra:

Razgovor:

Svako se ponekad uplaši, kada čuje neki čudan zvuk, ili kada u mraku vidi senku drveta. Srećom imam jednog prijatelja koji nam može pomoći. Njegovo ime je Koba Yagi (možete i izgovoriti kineski, kako bi deci bilo zanimljivije).

Pustite decu da pogledaju igračku.

Njegova specijalnost je da sa svojih 11 zuba pojede sve dečje strahove, kako bi deca nastavila da se igraju.

Prebrojite zube (kojih ima 10) i kažete, čak je i jedan zub pojeo, jer se jedno dete bojalo njegovih oštrih zuba. (humor, kao nabolje sredstvo komuniciranja sa decom)

Cilj je da opustite decu, i da se povežete sa njima.

Nakon priče na red dolazi crtanje/pisanje, šta god dete izabere.

Zadatak za dete: Na malom papiru dete treba da nacrta/napiše strah. A zatim stavite papirić u usta igračke.Nakon što je Koba Yagi pojeo strahove, treba da im saopšti kako se ti strahovi prevazilaze (koristite smernice sa početka teksta : Prepoznavanje, prihvatanje, razumevanje, konkretno upoznavanje sa realnim strahovima i mere opreza, koje će im smanjiti osećaj straha)

Opustite se i uživajte u dečjem razvoju. :)

1,138 views0 comments

Recent Posts

See All
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now