Božićni običaji, jednostavne aktivnosti

Svi praznici imaju zajednički cilj da porodica bude zajedno u miru. Međutim svako od nas ima drugačije običaje. Kao roditelji se naravno trudite da pokažete detetu i naučite ga onom najboljem. A ono najbolje su ljubav i sigurnost.

U zavisnosti od toga odakle smo svi imamo drugačije običaje. I uz veliko poštovanje se treba i ophoditi prema njima. Jer sam sigurna da svi imaju isti cilj osećaj ljubavi i pripadnosti, a to ne može biti loše.


Međutim, svesni smo da nekome ovi dani nisu laki, već od žurbe da se sve stigne i uradi, ali i same euforije oko nas zaboravljamo važne stvari i dopuštamo da nam novogodišnji i božićni praznici izazivaju stres.

Kao i u ostalim danima, udahnite i razmislite šta je najbolje za vašu porodicu. Bez svega možemo, ali bez smeha i ljubavi nikako.


Stoga prisetite se šta je vas činilo srećnim kada ste bili deca, i šta je ono što biste voleli da vaša deca pamte kada se sete novogodišnjih i božićnih praznika.

Navešću vam jednostavne aktivnosti koje vam mogu pomoći da unutar porodice smislite svoje običaje:

  1. Slušanje muzike - Prva i jednostavna aktivnost koja će vas opustiti i navesti na uživanje u porodici tokom ovih dana je upravpo muzika. Dečija, božićna, novogodišnja, za ples...pustite glas, igrajte...pokažite deci šta je prava i istinska sreća.

2. Pravite poslastice - Iako se svakodnevno trudimo da pripremamo zdravu hranu za porodicu ove poslastice imaju drugačiju namenu. U zavisnosti od uzrasta dece izaberite kolač koji ćete praviti. Neka vam fokus bude na zbližavanju sa detetom. Ukoliko mislite da bi vam to izazvalo dodatni stres, isplanirajte i zaštitite kuhinju, ali i imajte na umu da će nešto iskrnuti. Međutim veoma često je upravo ova aktivnost čije ukuse i mirise pamtimo iz detinjstva.