top of page

Božićni običaji, jednostavne aktivnosti

Svi praznici imaju zajednički cilj da porodica bude zajedno u miru. Međutim svako od nas ima drugačije običaje. Kao roditelji se naravno trudite da pokažete detetu i naučite ga onom najboljem. A ono najbolje su ljubav i sigurnost.

U zavisnosti od toga odakle smo svi imamo drugačije običaje. I uz veliko poštovanje se treba i ophoditi prema njima. Jer sam sigurna da svi imaju isti cilj osećaj ljubavi i pripadnosti, a to ne može biti loše.


Međutim, svesni smo da nekome ovi dani nisu laki, već od žurbe da se sve stigne i uradi, ali i same euforije oko nas zaboravljamo važne stvari i dopuštamo da nam novogodišnji i božićni praznici izazivaju stres.

Kao i u ostalim danima, udahnite i razmislite šta je najbolje za vašu porodicu. Bez svega možemo, ali bez smeha i ljubavi nikako.


Stoga prisetite se šta je vas činilo srećnim kada ste bili deca, i šta je ono što biste voleli da vaša deca pamte kada se sete novogodišnjih i božićnih praznika.

Navešću vam jednostavne aktivnosti koje vam mogu pomoći da unutar porodice smislite svoje običaje:

  1. Slušanje muzike - Prva i jednostavna aktivnost koja će vas opustiti i navesti na uživanje u porodici tokom ovih dana je upravpo muzika. Dečija, božićna, novogodišnja, za ples...pustite glas, igrajte...pokažite deci šta je prava i istinska sreća.

2. Pravite poslastice - Iako se svakodnevno trudimo da pripremamo zdravu hranu za porodicu ove poslastice imaju drugačiju namenu. U zavisnosti od uzrasta dece izaberite kolač koji ćete praviti. Neka vam fokus bude na zbližavanju sa detetom. Ukoliko mislite da bi vam to izazvalo dodatni stres, isplanirajte i zaštitite kuhinju, ali i imajte na umu da će nešto iskrnuti. Međutim veoma često je upravo ova aktivnost čije ukuse i mirise pamtimo iz detinjstva.

3. Gledajte crtane filmove - Iako pišem o Igrama bez telefona, ja ne mislim da deca ne treba da ne gledaju crtane filmove uopšte. Naprotiv kao i od okoline, i iz crtanih deca mogu saznati o svetu, iz ugla super junaka ili pojmova koji su bliski deci. (životinje, igračke)

4. Čitanje knjiga - Ali odmah uz crtane filmove navodim vam i čitanje knjiga za decu. Još jedna aktivnost koja smiruje, podučava i nudi magiju. Kako u ovim praznicima ima onog što deca ne vide, tako i knjiga razvija maštu kod dece.

Knjige za decu koje čitate na Božić ne moraju da pričaju o ovoj temi.

Navešću vam neke knjige koje sam primetila da deca vole i da imaju pozitivan uticaj ja njih:

Neću da perem ruke, Toni Ros


Mala princeza je devojčica kao i sve ostale. Ona upoznaje svet oko sebe i žuri da to sazna. U njenim dugodovštinama je prate njeni kućni ljubimci kuca, maca i igračke. Na koji način njena porodica uspeva da izađe na kraj sa njenim nestašlucima je svakako ono što treba da pročitate i vi i vaše dete!? ;)

Knjigu možete poručiti ovde.

Ukoliko želite da pročitate koje smo igre smislili uz pomoć ove knjige, pogledajte ovde.
Neću da idem u krevet, Toni Ros

Svaki roditelj koji je čuo ovu rečenicu zna koliko ona može da oteža komunikaciju sa decom. Ali ponekad deca žele da nam poruče šta ih muči. Neću da idem u krevet može uspešno da se reši uz jednostavne trikove koje nam nudi ova knjiga.

Ovu knjigu možete poručiti ovde.

Kako smo mi pričali o strahovima koji se javljaju pred spavanje možete pročitati u ovom tekstu.

Tigar u mojim rukama, Žanet Milde i Sabina Rosen

Najbolje što možete pokloniti deci je igra sa životinjama. Ukoliko ste u mogućnosti kućni ljubimac je savršeni poklon. Ono što nije dobra strana ovog iskustva je uginuće najdražeg ljubimca. Međutim, koliko god nama izgledalo teško ovo iskustvo priprema dete za neminovne gubitke u životu, i detetu trebe dopustiti ovo osećanje.

Ono što mi možemo uraditi je da sprovedemo dete kroz teške emocije.

Uz prave reči i masažu ova knjiga nam nudi odlične savete razumljive deci.

Knjigu možete poručiti ovde.

Još igara za smirenje i opuštanje dece možete pročitati ovde.

Najgora deca na svetu, Dejvid Valijams

Ko su najgora deca na svetu? Kako se ponašaju i kako da rešite naizgled nemoguće probleme sa malo starijom decom, možete pročitati u ovoj knjizi.

A posle nje ćete čvrsto zagrliti svoju decu i rešavati svoje "probleme" natenane. :)

Knjigu Najgora deca na svetu možete poručiti ovde.

Moj tekst o ovoj knjizi možete pročitati ovde.

Ratovi veštica, Šibel PaunderDevojčice ne retko vole i ovu ulogu - veštica. Međutim ovo nisu klasične veštice, već devojčice "veštice" u ovom našem savremenom svetu. Veoma zanimljiva knjiga za ljubitelje zamiljive priče, neočekivanih dešavanja i razvoja mašte, za stariji uzrast.

Knjigu Ratovi veštica možete poručiti ovde.

Mojoj sestričini Mariji se ova knjiga veoma dopala, a i meni stoga sam i o njoj pisala na svom blogu.I na kraju ne treba sve da isplanirate, pustite i decu da iskažu svoje želje i osećanja, i zajedno gradite uspomene vredne pamćenja.

218 views0 comments

Recent Posts

See All