top of page

Šta možemo ponuditi deci tokom putovanja, a da nije telefon

Updated: Feb 28, 2021

Kreće lepše vreme i vreme izleta. Ovome se raduju i roditelji i deca, jer se deca najbolje ali i najlakše razvijaju u prirodi. Jedna od situacija koja nam je teška je kako zabaviti dete na putu do izleta.Postoje razni razlozi zašto deca negoduju u vožnji. Tada možemo pribeći davanju telefona, i možda to i ne izgleda strašno, ali deca tada propuštaju priliku da upoznaju svet i da se povežu sa vama.

"Pre putovanja isplanirajte vožnju: obezbedite vodu, keksiće, sendviče i voće. Iako neka deca vole da spavaju u kolima, postoje ona koja se dodatno uznemire, te vodite računa da budu naspavana i odmorna."

U mlađem uzrastu je dovoljno poneti omiljenu igračku ili neku koja će detetu pružiti zabavu za prste. Ukoliko je u pitanju duže putovanje, a vaše dete je od onih koji ne spavaju tokom putovanja ne morate im dati odmah igračku, već je pokažite kao vid iznenađenja.


U starijem uzrastu, deca mnogo vole da gledaju gde prolazite, i možete to iskoristiti za mnoge razvoje: opažanja, govora, početnih matematičkih sposobnosti...


2 igre koje sam zapazila da deca vole su:

1. Šta vidiš:

Ovu igru počnite tako što će dete posmatrati i govoriti vam šta vidi. Kada mu ova igra dosadi, vi pogledajte napolje i uočite jedan predmet (predmet treba da bude blizak detetu). Zatim neka dete uz pomoć asocijacije pogodi o kom predmetu je reč.

2. Šta čuješ:

Ova igra je posebno zanimjiva ljubiteljima prevoznih sredstava, ali može se igrati i sa drugim zvukovima, koje možete proizvoditi i vi.
Učenje simbola:

Vreme putovanja možete skratiti učenjem simbola automobila i saobraćajnih znakova. Osim zabave, ovo je odličan način učenja pravila u saobraćaju, kroz igru. Za početak je dovoljno da im pokažete 2,3 automobila/ saobraćajna znaka, a vrlo brzo će deca biti zainteresovana da saznaju više. Ne zaboravite da im napomenete pravila ponašanja svih učesnika saobraćaja, kao i zašto je to važno.


Moj omiljeni trik za duža putovanja je čitanje knjiga. Posebno je efektan kada smo već sve videli i čuli. Knjige koje ćete poneti birajte zajedno sa detetom. Navešću vam neke od njih koje su nam bile zanimljive, ali i pokretale nas da maštamo i smišljamo ideje za nove igre:


  1. Zakotrljajmo točkove: Ova knjiga je pogodna i za najmlađi uzrast: stranice su tvrde, a rupice na svakoj strani omogućavaju deci samostalno listanje. Ova knjiga će dete upoznati sa karakteristikama prevoznih sredstava, a mi smo je nosili na svako putovanje. Nakon mnogo listanja i čitanja smislili smo i zagonetke koje su deca rado pogađala. Moj tekst o ovoj knjizi možete pročitati ovde. Ukoliko želite da kupite ovu knjigu pogledajte ovde.


2. Hajde da brojimo zajedno: Njie velika tajna da se deca upoznaju sa brojevima beskonačnim prebrojavanjem predmeta. U ovoj knjizi deca imaju zadatak da prebrojavaju ono što je najdraže u dečijem svetu, životinje. Knjiga je namenjena najmlađem uzrastu.

Igre koje sam smišljala nakon čitanja ove knjige možete pročitati ovde.

Ukoliko želite da kupite ovu knjigu pogledajte ovde.
3. Veoma gladna gusenica: Kako nastaje leptir? Ova divna i šašava priča o gusenici koja jede sve pred sobom će nasmejati decu. Njihovo iznenađenje da od jedne gusenice može da nastane leptir je neprocenjivo. Ova knjiga mi je jedna od omiljenih dečijih, i moj tekst o ovoj knjizi možete pogledati ovde.

Ukoliko želite da kupite knjigu pogledajte ovde.4. Zelena gusenica: Priče o gusenici i leptiru nikad dosta. Ova knjiga je o pomalo zbunjenoj gusenici koja ne zna šta bi jela. Rimovani stihovi će zabaviti decu i razvijati njihovu pažnju. Rupice na svakoj strani su idealne i za mlađi uzrast, jer im je olakšano listanje, a i deluje zanimljivije.

Igre koje smo igrali nakon čitanja ove knjige možete pogledati ovde.

Ukoliko želite da kupite ovu knjigu to možete uraditi ovde.5. Magarac trapavac: "Išao sam putem magarca sam sreo nije bio ceo..." Ovim stihovima počinje knjiga koju smo poslednju pročitali na putovanju. Dečije knjige su sve samo ne neozbiljne. U njima ima veoma važnih lekcija opisanih na genijalan za decu razumljiv način. Ukoliko želite da decu od malena naučite da je u redu biti drugačiji pročitajte im ovu knjigu.

Ukoliko želite da poručite ovu knjigu pogledajte ovde.


Još preporuka knjiga možete pročitati u ovom tekstu:1,128 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page