Šta možemo ponuditi deci tokom putovanja, a da nije telefon

Updated: Feb 28

Kreće lepše vreme i vreme izleta. Ovome se raduju i roditelji i deca, jer se deca najbolje ali i najlakše razvijaju u prirodi. Jedna od situacija koja nam je teška je kako zabaviti dete na putu do izleta.Postoje razni razlozi zašto deca negoduju u vožnji. Tada možemo pribeći davanju telefona, i možda to i ne izgleda strašno, ali deca tada propuštaju priliku da upoznaju svet i da se povežu sa vama.

"Pre putovanja isplanirajte vožnju: obezbedite vodu, keksiće, sendviče i voće. Iako neka deca vole da spavaju u kolima, postoje ona koja se dodatno uznemire, te vodite računa da budu naspavana i odmorna."

U mlađem uzrastu je dovoljno poneti omiljenu igračku ili neku koja će detetu pružiti zabavu za prste. Ukoliko je u pitanju duže putovanje, a vaše dete je od onih koji ne spavaju tokom putovanja ne morate im dati odmah igračku, već je pokažite kao vid iznenađenja.


U starijem uzrastu, deca mnogo vole da gledaju gde prolazite, i možete to iskoristiti za mnoge razvoje: opažanja, govora, početnih matematičkih sposobnosti...


2 igre koje sam zapazila da deca vole su:

1. Šta vidiš:

Ovu igru počnite tako što će dete posmatrati i govoriti vam šta vidi. Kada mu ova igra dosadi, vi pogledajte napolje i uočite jedan predmet (predmet treba da bude blizak detetu). Zatim neka dete uz pomoć asocijacije pogodi o kom predmetu je reč.

2. Šta čuješ:

Ova igra je posebno zanimjiva ljubiteljima prevoznih sredstava, ali može se igrati i sa drugim zvukovima, koje možete proizvoditi i vi.