top of page

Šta kada dete odbija da crta? Rešenje postoji-Igra nalepnicama

Updated: Oct 30, 2020

Mnogi roditelji se žale da deca ne žele da crtaju. Onda to povežu sa svojim detinjstvom, pa govore da ni oni nisu znali da crtaju, ali da su matematiku zato dobro znali. Da li je crtanje važno, i da li znanje matematike treba da isključuje crtanje?Nekada roditelji i iz najbolje namere, deci daju komentar, koji dete može da povredi, i ono odbija da crta. Ali ako se više fokusiramo na njihov razvoj, a ne na proizvod dečjeg crteža, onda ne možemo pogrešiti.

"Međutim ono što je neminovno je da deca sve češće umesto bojica biraju da gledaju telefon. Dečji crteži su lošiji, a samim tim im je loše razvijena fina motorika. A fina motorika je preduslov za razvoj govora, čitanje, pisanje, razmišljanje..."

Crtanje je igra koju većina dece voli. I ne predstavlja veliki problem. O nijansama crtanja ovogo puta neću. Pisaću samo o korišćenju bojica da ulepšamo detinjstvo.

Smatram da su ovi razlozi bitni za pravilan razvoj deteta, stoga ću Vam navesti igre u kojima dete može zavoleti crtanje:

  1. Već od godinu dana detetu ponudite da šara po papiru. Kada vidite da je savladalo tu aktivnost, možete preći na crtanje krugova i jednostavnijih oblika. (lopta, sunce...)


2. Nakon šaranja po papiru, možete promeniti materijal i probati da tačkate prstom nacrtani oblik. Prstom pokušajte da crtate jednostavne oblike a zatim pređite na četkicu.


3. Nikako ne zaboravite da crtanje ne podrazumeva samo crtanje jasnih crteža. Postoje različite vrste likovne umetnosti.

Ukoliko primetite da Vaše dete uživa u crtanju ali ne vidite jasan oblik, pričajte sa njim o tome. Izbegavajte da postavljate suviše pitanja, i ona pitanja na kojima je odgovor "da" i "ne".

Situacija iz ličnog iskustva: Sa Marijom sam kasnije počela da crtam, jer još uvek nisam otkrila ovo što sada znam. Prvi naš pokušaj je bio kada je imala negde oko 3 godine.

Igra: Izrezala sam dva kruga i ideja mi je bila da nacrtamo picu, ali da samo šaramo kružiće na papir (salama, pečurke, kačkavalj...) Međutim ona je videla da je moj crtež "lepši" od njenog i više nije htela da crta.

Bojice sam i dalje ostavila na mestu gde je mogla da ih vidi, ali nisam insistirala da crtamo.


Šta se dalje desilo, i iz čega možete da izvučete pouku: Marija je nakon toga (ne znam koliko je vremena prošlo) sama uzimala bojice i papir i švrljala po papiru. Nakon završenog crteža, zavila ga je kao palačinku i poklanjala svima koji su dolazili kod nas u goste.


Bonus način, kako da dete zavoli crtanje:

NALEPNICE: Nisam se susrela sa detetom koje ne voli nalepnice. I one su odlična igračka za razvijanje fine motorike. Za ovu igru su Vam potrebne samo nalepnice i papir. Dopustite detetu da odlepljuje i zalepljuje nalepnice na papir. Zatim možete crtati i bojiti oko njih. Kada se dete upozna sa materijalom, možete potražiti radne listove, sa zadacima, gde će dete sve više koristiti olovku a samim tim i zavoleti crtanje.

I još dve tri reči za kraj:

Učenje matematike i crtanja ne moraju nužno da se povezuju, ali se nikako ne isključuju. Jedna bitna stavka koja ih povezuje je opažanje sveta oko sebe. A pravilan razvoj naše dece je ipak najbitnija stvar svakog roditelja. Opustite se i uživajte u njihovom detinjstvu. :)
379 views0 comments

Recent Posts

See All