top of page

5 jednostavnih igara kojima možete smiriti i opustiti decu, igre

Updated: Nov 4, 2021

Deca upoznaju svet upravo pomoću dodira: igraju se zemljom, maze životinje, dodiruju igračke, gnječe rukama, uzimaju vodu, neguju biljke.

Svesna da je ritam današnjeg života veoma brz i naporan u svojoj kući sam uvela igre koje služe da opuste decu.


5 jednostavnih igara kojima možete smiriti i opustiti decu:


1.Pajac- Vi ste pajac. Recite detetu da vas dodirne, (Levu ruku, desnu ruku, glavu, levi kuk, desni kuk, levo koleno, desno koleno) dok se ne spustite skroz do dole. Zatim idete od dole, i ponovo oživljavate pajaca. Kada ste mu pokazali igru sada je ono na redu da bude pajac.

2.Odmotavanje klupka- Dete se savije u klupko. (Rukama pridržava kolena) Polako ga "odmotavajte". Počnite od prstiju jedne ruke, zatim druge, pa noge. Dete treba da bude dosta pasivno, a vi što je moguće sporiji. Ova vežba deluje veoma smirujuće, a u isto vreme postiče osetljivost na dodir.

3. Puž - Priča: Mi smo puževi koji se spremaju za dugi zimski san. Prvo ćemo spremiti jastuk. Zatim ćemo se saviti u klupka, da nam bude što toplije. A onda ćemo utonuti u duboki zimski san. Disaćemo duboko i slušaćemo svoje disanje. Zatim dolazi proleće. Veoma lagano počinjemo se buditi. Protegnemo se, veselo protrljamo oci i duboko zevnemo.

4. Maca - Dete je maca. Polako se, na sve četiri, kreće po prolazu. Maca se umiljava, a vi treba da je mazite, kažete joj nešto lepo... Maca se umiljava kako bi dobila što više nežnosti.

5. Vremenska masaža - Ovu masažu izvodite samo na glavi i rukama. Dete treba da legne na stomak. Priča: "Vreme je lepo. Sunce ti greje leđa. (Ravnim dlanovima gladite dete po glavi i leđima) Vetar postaje sve jači i dolaze oblaci. (Isti pokret izvodite snažnije) Počelo je grmeti. (Nežno tapšete prstima po glavi i leđima) Seva. (Brzim pokretima kažiprstiju crtate na leđima ravne crte) Padaju prve kapi kiše. (Prstima oponašate kapi kiše po leđima i glavi) Kiša pada sve jače. (Isti pokret izvodite brže) Sada se kiša smanjuje. (Pojedinim prstima sporije dodirujete glavu i leđa) I vetar se stišava. (Nežno gladite leđa i glavu) Sunce izviruje iza oblaka i greje nas. (Dlanovi miruju na glavi i leđima)"


Preporuka knjiga koja vam može pomoći da naučite dete da se nosi sa tugom gubitka kućnog ljubimca: knjiga "Tigar u mojim rukama, mala priča o masaži", PropolisbooksKome je namenjena ova knjiga:

- Svima koji žele da čitanje knjige dožive na inovativniji način

- Deci kojoj je potrebno opuštanje

-Deci koja su imala ili imaju kućnog ljubimca

- Roditeljima koji žele da rade na emocionalnoj inteligenciji kod svoje dece


Veoma zanimljiva knjiga koju sam pročitala deci. Naime knjiga je priča o masaži. Devojčica po imenu Moli je tužna. Njoj je uginula maca Hani. Na sreću njen drugar Milo zna odličan način da je razveseli. Njegova priča je prava avantura... Šta se desi kada se spoji masaža i uzbudljiva dečja avantura sa krilima ptice na dečjim leđima i ohrabrenjem tigra možete pročitati u ovoj knjizi. Dok pričate priču, u knjizi se nalaze upustva za masažu dece kako bi priča bila uzbudljivija.
Ono sto se meni svidelo kod ove knjige je to sto je neobična. To je spoj dodira (masaže) i pomoći detetu da prođe kroz tugu tokom gubitka kućnog ljubimca, uz ohrabrenje životinje kao nekog ko je veoma blizak deci, s toga i veoma čest motiv u dečjim knjigama. U ovim vrelim letnjim danima dobro je imati saveznika za igru u hladovini. A knjiga je uvek dobar izbor.

Knjigu možete kupiti ovde.

Predlozi aktivnosti vezano za ovu knjigu:

- Nacrtajte junake ove knjige i obojite ih (Temperama, flomasterima, vodenim bojama)

Ova aktivnost je deci veoma zabavna i opuštajuća, sem što ih golica dok im bojite ruku, pa to izaziva puno smeha, deca stvaraju svojim rukama, i ovakvim aktivnostima se uvek ponovo vraćaju.- Uz vašu pomoć i pomoć knjige (slika) prepričajte priču

- Kako je drug pomogao Moli?

- Razgovarajte šta vam se svidelo/sta vam se nije svidelo

- Kakav je dečak, a kakva je Moli? Pričajte o osećanjima.

- Kako biste se vi ponašali da ste na Molinom mestu?

- Pitajte decu da li se sećaju nekog tužnog događaja iz svog života, kako su se oni osećali?


"Tuga je osećanje koje svi osećamo. Kao i nama i deci je potrebno da osete tugu, i da nauče da se nose sa njom. To možete postići pričom sa svojom decom, kako možete da se ponašate (šta da radite kada osete tugu). Kada su tužni pitajte ih kolika je ta njihova tuga (mala, srednja ili velika) i gde je osećaju. Recite im vašu tužnu situaciju i kako je ona prošla. Naučite ih da prepoznaju svoje emocije, jer tako radite na njihovoj emocionalnoj inteligenciji."1,198 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page